"Barwy i smaki czterech pór roku"

   Innowacja „Barwy i smaki czterech pór roku” powstała z myślą o potrzebach poznawczych i emocjonalnych naszych przedszkolaków, potrzebach urozmaicenia zajęć dzieci uczęszczających do przedszkola, przełamaniu nieśmiałości u niektórych dzieci, integracji dzieci z różnych oddziałów oraz grup wiekowych, o wprowadzeniu nowych rozwiązań i podniesieniu jakości pracy przedszkola. Celem wprowadzenia innowacji będzie rozbudzenie w dzieciach zainteresowań zdrowym żywieniem, jak najczęstszym spożywaniem owoców i warzyw, uwrażliwianie ich na piękno otaczającej przyrody oraz rozwijanie uzdolnień plastycznych w oparciu o cykl czterech pór roku, ich barwy, kojarzące się z nimi smaki i zapachy. 

Innowacja obejmuje wszystkie dzieci uczęszczające do przedszkola. Materiał jest realizowany przez nauczycieli poprzez zajęcia prowadzone systematycznie przez cały rok przedszkolny 2018/2019 z wykorzystaniem przedszkolnych środków dydaktycznych, przygotowanych pomocy przez nauczycieli, przedszkolnej kuchni oraz materiałów przygotowanych przez rodziców. Zajęcia odbywają się wg harmonogramu, 1-2 razy w miesiącu w godzinach przedpołudniowych, pokrywają się z treściami wychowawczo-edukacyjnymi, ale głównie skupiają się wokół doświadczania poprzez zmysły pór roku, zgodnie z obszarami tematycznymi wyznaczonymi przez podstawę programową wychowania przedszkolnego.

HARMONOGRAM REALIZACJI ZADAŃ PROGRAMOWYCH

   Czekając na wiosnę, rozpoczęliśmy realizację innowacji,  od ciekawej wycieczki. Wiele emocji dostarczyła nam wizyta w piekarni. Już przy samym wejściu powitał nas zapach świeżego pieczywa. Z zainteresowaniem słuchaliśmy o produktach potrzebnych do wyrobu chleba i kolejnych etapach jego powstawania. Mieliśmy również okazję zobaczyć magazyn piekarni, dotknąć dużych drewnianych łopat i zajrzeć do środka pieca, w którym wypieka się chleb. Na koniec pan piekarz sprawił nam smaczną niespodziankę częstując świeżym pieczywem. Odwiedziny w piekarni zainspirowały nas do samodzielnego wypieku chleba, co się nam udało. Wraz z nadejściem kalendarzowej wiosny w naszym przedszkolu zazieleniło się, a kolor ten zainspirował nas do wesołych „zielonych zabaw” oraz do wykonania zielonego gaiki. Dzieci z grupy „Ślimaczków” założyły „mini  zielony ogródek”. Nasz zielony dzień uwieńczyliśmy wesołym korowodem z kukłą Marzanny i gaikiem - symbolem wiosny. Wiosna zaprosiła nas także do zabaw kulinarnych. Wykonane pod bacznym okiem naszych pań, pyszne koktajle warzywno - owocowe i zdrowe pasty śniadaniowe świetnie smakowały na świeżym powietrzu. W miesiącu maju zakończyliśmy nasze działania związane z realizacją innowacji. Dzięki uprzejmości pana pszczelarza mogliśmy w naturalnym środowisku poznać życie pszczół, ich znaczenie dla przyrody i produkcję miodu. Bardzo smakowały nam różne rodzaje miodów, którymi mogliśmy częstować się do woli. Wszystkie nasze zajęcia i zabawy jakie odbywały się w ciągu całego roku wiele czerpały z kolorów pór roku, dlatego też na zakończenie zebraliśmy je wszystkie razem malując w ogrodzie przedszkolnym wielką kolorową tęczę.    

  

 

 

    Nadeszła zima, a my rozpoczęliśmy poszukiwanie jej barw i smaków. Pierwszy kolor jaki kojarzy się z tą porą to biel, tymczasem 6 grudnia w naszym przedszkolu zagościł kolor czerwony. Tak jak czapka i cały strój naszego gościa  Mikołaja, wszystkie dzieci były ubrane na czerwono. Grudzień to miesiąc przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, a pieczenie pierników to tradycja z nimi związana, dlatego też i u nas w przedszkolu nimi zapachniało. Piernikowe eksperymenty dały nam wiele zabawy i radości. W tym roku styczeń odkrył przed nami prawdziwe oblicze pani Zimy. Dookoła zrobiło się mroźnie i biało. Taka sceneria sprzyjała naszym zimowym zabawom pod hasłem "Śnieg otulił ziemię całą...", a kolor śniegu - biały stał się inspiracją  prac plastycznych i dominował w naszym ubiorze. Zima to niestety czas, w którym lubią nam dokuczać przeziębienia i grypa. My jednak chcemy być zdrowi i korzystać tylko z jej uroków. Rozumiejąc konieczność zdrowego odżywiania, chętnie poznawaliśmy przepisy różnych sałatek warzywnych, zapachy i smaki przypraw oraz samodzielnie robiliśmy zdrowe sałatki. Na zakończenie zimy, topniejący śnieg zachęcił nas do zabawy z wodą. Podczas błękitnego dnia robiliśmy ciekawe doświadczenia, dowiedzieliśmy się jak ważna jest woda dla człowieka i przyrody oraz jak należy ją oszczędzać. Swoje artystyczne zdolności mogliśmy rozwinąć podczas błękitnych zabaw plastycznych.

 

 

      Wraz z jesienią rozpoczęliśmy zabawę z barwami i smakami czterech pór roku. W każdym miesiącu poznajemy, doświadczamy i rozwijamy swoją twórczość w ramach realizacji zagadnień, zawartych w innowacji pedagogicznej.  Za nami już spotkanie z Panią Elą, szefową naszej kuchni i dietetyczką oraz owocowy tydzień. Wiele radości mieliśmy podczas jesiennych zabaw z kolorem żółtym i liśćmi. Obchodziliśmy także urodziny marchewki oraz ukisiliśmy kapustę. Teraz przyszedł czas na poznanie walorów smakowych i dekoracyjnych dyni. Dlatego w "Dniu dyni" jedliśmy na obiad pyszny krem z dyni a wcześniej w każdej grupie robiliśmy dyniowe ozdoby i dekorowaliśmy nimi stoliki. Następnie wspólnie zjedliśmy upieczone przez panie kucharki dyniowe mufinki. W ostatnim dniu listopada na zajęciach poznaliśmy sposób robienia chipsów jabłkowych. Mogliśmy także spróbować zdrowych przekąsek w postaci różnych nasion, orzechów i suszonych owoców. Tak minęła jesień, ale w naszej pamięci pozostaną jej smaki i kolory.