We wtorek 14 marca  odbyły się kolejne zajęcia z cyklu „Zdrowie na talerzu” Tym razem zajęliśmy się odkrywaniem wartości smakowych, zapachowych i  leczniczych  ziół. Zioła są wszechobecne w naszym codziennym menu a ich zastosowanie bardzo szerokie. Mogliśmy dokładnie poznać je wszystkimi zmysłami. Porównywaliśmy ich wygląd, smak i zapach. Wśród wielu poznanych nie zabrakło; bazylii, tymianku, pietruszki, rozmarynu, kolendry. Wspólnie przygotowaliśmy lemoniadę z mięty oraz herbatki ziołowe z użyciem melisy, rumianku, pokrzywy.

Powstało również masełko ziołowe. Dowiedzieliśmy się się również o wykorzystywaniu ziół w produktach kosmetycznych i leczniczych. Takie zioła z powodzeniem możemy hodować w warunkach domowych, dlatego założyliśmy własne mini hodowle i kąciki ziołowe.  Rozróżnianie zapachu i smaku omawianych ziół pozwoliło nam na określenie i uzasadnienie swoich wyborów, a  to bardzo ważna umiejętność.