Czekając na wiosnę, rozpoczęliśmy realizację innowacji, od ciekawej wycieczki. Wiele emocji dostarczyła nam wizyta w piekarni. Już przy samym wejściu powitał nas zapach świeżego pieczywa. Z zainteresowaniem słuchaliśmy o produktach potrzebnych do wyrobu chleba i kolejnych etapach jego powstawania. Mieliśmy również okazję zobaczyć magazyn piekarni, dotknąć dużych drewnianych łopat i zajrzeć do środka pieca, w którym wypieka się chleb. Na koniec pan piekarz sprawił nam smaczną niespodziankę częstując świeżym pieczywem. Odwiedziny w piekarni zainspirowały nas do samodzielnego wypieku chleba, co się nam udało. Wraz z nadejściem kalendarzowej wiosny w naszym przedszkolu zazieleniło się, a kolor ten zainspirował nas do wesołych „zielonych zabaw” oraz do wykonania zielonego gaiki. Dzieci z grupy „Ślimaczków” założyły „mini zielony ogródek”. Nasz zielony dzień uwieńczyliśmy wesołym korowodem z kukłą Marzanny i gaikiem- symbolem wiosny. Wiosna zaprosiła nas także do zabaw kulinarnych. Wykonane pod bacznym okiem naszych pań, pyszne koktajle warzywno- owocowe i zdrowe pasty śniadaniowe świetnie smakowały na świeżym powietrzu. W miesiącu maju zakończyliśmy nasze działania związane z realizacją innowacji. Dzięki uprzejmości pana pszczelarza mogliśmy w naturalnym środowisku poznać życie pszczół, ich znaczenie dla przyrody i produkcję miodu. Bardzo smakowały nam różne rodzaje miodów, którymi mogliśmy częstować się do woli. Wszystkie nasze zajęcia i zabawy jakie odbywały się w ciągu całego roku wiele czerpały z kolorów pór roku, dlatego też na zakończenie zebraliśmy je wszystkie razem malując w ogrodzie przedszkolnym wielką kolorową tęczę.
Kolory tęczy
Dzieci i misie lubią miodek
Lubimy zdrowe pasty śniadaniowe i koktajle warzywno- owocowe
Zielono mi
Ziarenkowe inspiracje chlebowe